Kategorier
Projekt: Nyt hus

Uge 3: Fastsæt rammerne for byggeprojektet – Økonomi, tidshorisont og grunden.

Hvilket hus vil vi gerne have og hvad koster det at bygge?

Efter den første snak med banken fik vi en ramme for, hvad vi ville kunne købe et hus for. Den ramme tog vi udgangspunkt i og gik derfor i gang med at undersøge: hvad koster det at bygge et nyt hus?

Først tog vi ud i Huscompagniets udstillingsby for at få lidt inspiration. Det er ret tydeligt at se, at stilen lige nu er 1-plans huse og der er så mange fordele ved 1-plans huse, så jeg forstår godt, hvorfor de er blevet så populære. Vi bor selv i en 1-plans lejlighed og det er vi vilde med. Dog har vi kigget meget på, hvordan huset vil være på grunden og da vi ved at nabohusene begge vil være 1 1/2-plans huse, så er vi overbeviste om, at det også vil være den bedste løsning for os. Det gør nemlig, at vi ikke vil føle at naboerne kan kigge ned på os og få frit udsyn i hele haven – og det er en meget vigtig faktor for os.

Lokalplanen

Dén grund vi har kig på har en lokalplan, som indeholder nogle rammer for, hvordan nybyggede huse skal se ud:

  • Tag-type
  • Størrelse
  • Max. 1 1/2-plans hus
  • Formen på kviste
  • Farve og materialevalg

Disse restriktioner ville måske afskræmme mange fra at bygge et hus, men for os passede de egentlig meget godt overens med, hvad vi helt fra starten havde tænkt:

Et 1 1/2-plans hus i vandskuret hvid med mat sort tag, buede kviste, små-sprossede vinduer og generelt set: et “moderne landligt” udtryk.

Jeg har flere gange brugt udtrykket: et fransk landsted.. og med det mener jeg:

Mulighederne for at få bygget et hus er mange og med et byggefirma, der laver typehuse, så kan man få bygget et typehus fra ca. 1.500.000 kr.

Men når vi snakker om et 1 1/2-plans hus, så starter priserne (generelt set) på min. 2.500.000 kr. Og en hurtig søgning på Google viser, at der vist ikke findes nogen der har formået at bygge et type-hus til den viste pris. Det skyldes alle de mulige tilvalg: Fliser, flere penge til inventar, kviste, type af tag, garage/carport etc.

Så med den type hus som vi har tænkt os, så skal vi nok lægge omkring 3.000.000 kr. og det er uden grunden.

Hvad kan vi låne af banken?

Da vi havde fundet ud af cirka-prisen for det hus, som vi gerne ville bygge på grunden, gik vi tilbage til banken og tog en snak med dem. Det blev dog hurtigt klart for os, at det byggeprojekt vi havde i tankerne ikke lå inden for de rammer, som banken ville godkende os til. Det var et hårdt slag for os, da vi havde nået at snakke rigtig meget om det her hus.

I stedet for at blive slået helt ud af den, besluttede vi os for at kontakte to andre banker: Nordea og Sparekassen Fyn. Disse to banker tilbyder begge muligheden for at få gratis grundkøbskredit.

Grundkøbskredit

Grundkøbskredit er en mulig finansiering af grunden til et byggeprojekt. Det afhænger af banken, men nogle banker tilbyder op til 24 måneders grundkøbskredit før huset skal stå på grunden og boliglån optages.

For os er grundkøbskreditten nødvendig, da vi ikke kan sidde med dobbelt husleje indtil huset er bygget. Desuden giver grundkøbskreditten os mulighed for at spare flere penge op indtil vi skal optage lånet til huset. Da vi ved, at vi kommer til at sidde hårdt i det, er det vores prioritet at få sparet så mange penge op som muligt, så vi kan minimere banklånet. Derfor overvejer vi at huset først skal stå klart om 1 1/2 år – december 2021.

Det kan være svært at skulle vente så lang tid med at kunne flytte ind i det nye hus, men hvis det gør, at vi kan få flere ting med til huset og samtidig optage et mindre banklån, så vil det helt sikkert være det værd.

Møder med banker om projektfinansiering

De informationer vi skulle have med til møderne med bankerne var:

Der er kæmpe forskel på de møder vi har haft med de forskellige banker. Det er helt tydeligt, at der er kæmpe forskel på, hvordan bankrådgiveren griber sådan et byggeprojekt an. Vi var meget overraskede over at vores egen bank, Lån & Spar på ingen måde tog hensyn til potentialet i det færdige projekt, men udelukkende kiggede på prisen på byggeprojektet sammenlagt med grundprisen.

Til gengæld var Nordea meget mere fokuseret på, hvad det færdige projekt ville ende med at blive vurderet til. Hvor Lån & Spar kiggede på gennemsnitsprisen for et hus i hele Odense kommune, tog Nordea kontakt til en mægler angående vurdering af den specifikke grund.

Vi fik dog både et afslag fra Lån & Spar samt Nordea, så nu er vores sidste chance: Sparekassen. Sparekassen er igen meget fokuseret på, hvad potentialet er for det færdige hus og heldigvis ser de det samme potentiale som os. Så nu arbejder vi benhårdt på at få det til at lykkes gennem dem.

Er det den rigtige grund for os?

Efter møderne med bankerne er det klart for os, at det bliver en stor udfordring at få dette projekt til at lykkes. Derfor har vi snakket om at finde en anden, billigere grund. Problemet er, at vi har været ude og besøge grunden et par gange og vi er helt vilde med grunden i sig selv og området. For os er beliggenheden af grunden dét værd. Og vi kan desuden se et kæmpe potentiale i grunden og det hus, vi vil bygge. Så vi vil gøre hvad vi kan for at få det til at lykkes.

Vi har snakket rigtig meget om budgettet, for vi har ikke lyst til at sidde så hårdt i det, at vi ikke kan tage ud og rejse en gang i mellem. Og vi har altid elsket at rejse, så det skal der stadig være plads til i budgettet. Derudover kan vi også godt lide at spise godt, og det koster også..

Vi er dog et sted i livet nu, hvor vi gerne vil skabe en tryg base for vores familie og så er vi spændte på at udforske campingpladserne rundt omkring i Danmark.

Det næste skridt

Det næste skridt er at få en købskontrakt på grunden samt et endeligt byggeprojekt-budget. De to ting skal vi bruge til at få en forhåndsgodkendelse fra banken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *